Waarom u Facebook beter thuislaat wanneer u op vakantie vertrekt!
De enorme toename in populariteit van sociale media in de afgelopen jaren heeft geleid tot een drastische verandering in persoonlijke communicatie, zowel online als offline. De populariteit van sites zoals Facebook (2,27 miljard actieve gebruikers), YouTube (meer dan 1 miljard gebruikers), Twitter (321 miljoen gebruikers) en Instagram (1 miljard actieve gebruikers) heeft communicatie voor mensen niet alleen handig maar vooral ogenblikkelijk gemaakt. Hierdoor kunnen gebruikers verbinding maken en met iedereen communiceren via het internet in enkele milliseconden. Naast persoonlijk gebruik is ook het gebruik door bedrijven en de publieke sector van deze sociale media exponentieel gegroeid. Zij gebruiken vooral de mogelijkheid om te adverteren, nieuwe werknemers aan te trekken of partnerschappen te bestendigen.
Gemiddeld spenderen gebruikers nu dagelijks 136 minuten op sociale netwerken. Omdat sociale media door zovele mensen in onze hedendaagse samenleving gebruikt wordt, is het niet te ver wonderen dat inbrekers en hi-tech criminelen hun vaardigheden bundelen. Ze passen zich bijzonder snel aan, aan het steeds veranderende landschap van internet en haar mogelijkheden.
Hoewel kleine criminelen vaal als minder sluw worden beschouwd, blijkt in de praktijk dat ook deze groep de opportuniteiten en laagdrempeligheid van sociale media uitstekend naar hun hand weten te zetten. Ze gebruiken sociale media voornamelijk om hun volgende slachtoffer te ‘spotten’. Nog geen 10 jaar geleden moest de gelegenheidsinbreker de straten afschuimen om op zoek te gaan naar die ene kans. Nu volstaat een uurtje surfen om een nachtje van duistere praktijken succesvol voor te bereiden.
Om te voorkomen dat u het volgende slachtoffer wordt, hebben we drie manieren in kaart gebracht die door criminelen gebruikt worden. Een verwittigd man is er twee waard!
Gegevens uit fotomateriaal
U realiseert het misschien niet, maar elke keer u een foto neemt op uw smartphone, wordt ook informatie over wanneer en waar de foto genomen werd opgeslagen. Dit staat bekend als de EXIF-gegevens van uw beeldmateriaal. Dit is de reden waarom uw fotoalbum op uw smartphone mooi op datum of volgorde van locatie kan weergegeven worden.
Helaas, wanneer we onze foto’s online delen, is ook deze informatie eenvoudig toegankelijk voor een dief en dit enkel met één rechtermuisklik. Dit betekent ook dat als je foto’s uploadt terwijl je thuis bent op sociale media zoals Tumblr of Google+ het achterhalen van je thuisadres heel eenvoudig is. De combinatie van gedeelde vakantiefoto’s en thuisfoto’s biedt meer dan voldoende info om te bepalen of jij het volgende slachtoffer bent. Het goede nieuws is dat er echter andere sociale platforms zijn zoals Facebook en Instagram die automatisch alle EXIF-gegevens verwijderen wanneer u foto’s op hun platform uploadt, al blijft de persoonlijk geleverde commentaar die uzelf plaatst bij dergelijke foto’s nog steeds de grootste weggever!
Omgekeerd zoeken naar afbeeldingen
De term ‘reverse image searching’ klinkt misschien ingewikkeld, maar in werkelijkheid is het een eenvoudig proces om te achterhalen waar anders op het web een bepaalde foto wordt gepost. U kunt dit zelfs op Google doen door simpelweg op het camera pictogram aan het einde van de zoekbalk te klikken.
Criminelen gebruiken deze functie om verbanden te leggen tussen de online voetafdruk van een persoon en de realiteit. Als u bijvoorbeeld een reisblog wilt starten terwijl u zich in het buitenland bevindt, kan een dief in staat zijn om het zoeken naar afbeeldingen in één van de foto’s die in een post zijn geplaatst om te kijken of deze ergens anders op een sociaal profiel zijn gebruikt. Zo kunnen ze op zoek gaan naar de gebruikersnaam die bij het profiel hoort om te achterhalen wat de echte naam is van de persoon waartoe de reisblog behoort. Van daaruit kan een eenvoudig zoeken in een online directory uw thuisadres onthullen. Via Google Maps en de satellietbeelden kan men de omgeving verkennen en Google Streetview levert een mooi zich op van uw pand en de verwachte buit en aanwezige beveiligingsmaatregelen …
Locatie delen
Je bent ongetwijfeld al eens een berichtje tegengekomen op Facebook van een vriend of familielid die ingecheckt op een bepaalde locatie. Je hebt het misschien al eens zelf gedaan? Hoewel dit misschien een leuke manier lijkt om andere te laten weten dat je op reis bent, kan het wel in het voordeel spelen van iemand met minder fraaie bedoelingen. Dat is de reden waarom we je aanraden om een volg- of een vriendschapsverzoek van een persoon die je niet kent, met voorzichtigheid te behandelen, ook al lijken ze één of twee vrienden gemeen met jou te hebben. Het is uiteraard veel verstandiger om nooit jouw locatie kenbaar te maken op sociale media …
Het delen van foto’s via Facebook of andere sociale media kan uiteraard ook na je vakantie! Wij adviseren om te kiezen voor een gesloten WhatsApp groepje om tijdens jouw vakantie die leuke momenten te delen met de thuisblijvers. Zo kan het ook ogenblikkelijk maar in alle anonimiteit en veiligheid.
Criminelen worden steeds intelligenter in het gebruik van de nieuwste technologieën om van hun slachtoffers te stelen. Zorg ervoor dat je jezelf online beschermt door niet te zondigen tegen de bovenvermelde praktijken die het inbrekers wel erg makkelijk maken om u te ‘spotten’ als volgend slachtoffer.
Download ons boek “Winnen van Inbrekers” met meer beveiligingstips en breng inbrekers op andere gedachten!