Terreinbeveiliging ... de oplossing voor snelle reactie bij inbraak

Terreinbeveiliging, de oplossing die start waar de inbraak start


De reden waarom je terreinbeveiliging toepast kan voor iedereen verschillend zijn, de noodzaak echter niet!

Terreinbeveiliging is één onderdeel van een gelaagd beveiligingsconcept

Een goed beveiligingsconcept bestaat steeds uit verschillende lagen, vergelijkbaar met de gelaagde structuur van een ui. Om tot kern te komen moeten de lagen één voor één weggenomen worden. Heeft u al opgemerkt dat bij een ui de lagen dichter bij de kern moeilijker te verwijderen zijn? Hun dichtheid maakt ze moeilijker te verwijderen. Ook [tweetquote]een goed beveiligingsconcept dient gelaagd te zijn.[/tweetquote]

Bij een goed beveiligingsplan zal de bescherming aanvatten aan de uiterste grenzen van uw eigendommen. Dit betekent in vele gevallen niet de uiterste omtrek van uw gebouw, maar wel de uiterste omtrek van uw buitenterrein! Immers, dit buitenterrein vormt, vandaag meer dan ooit, een verlengstuk van je leefwereld. Een leefwereld waarin beveiliging een niet onbelangrijke rol speelt, ze vormt de hoeksteen van je geborgenheid en de bescherming van je levensgenot.

Wetten van de beveiliging


Door in uw beveiligingsplan aandacht en middelen te voorzien voor een terreinbeveiliging, ben je goed op weg. Je plan volgt immers de basiswet om te komen tot een goede beveiliging. Deze basiswet vindt haar oorsprong in de PIVA-al-re theorie. Die zegt dat het verloop van een inbraak verloopt volgens een vast schema:
  • een inbraak steeds start bij zijn planning (P)
  • de inbraak gekenmerkt gaat door de handeling nodig om het pand of terrein binnen te dringen (I)
  • na de inbraak, de inbreker de buit moet verzamelen (V)
  • om vervolgens de aftocht te blazen (A)


  • Het tweede deel van de basiswet in de beveiliging zegt:
    • in een goed beveiligingsplan dient elke inbraak (I) een alarmmelding (al) op te wekken
    • deze melding dient ervoor in te staan dat er een passende reactie (re) kan gegeven worden


    • Elk goed beveiligingsplan zal er dus voor moeten zorgen dat het alarm (al) zo snel mogelijk gegeven wordt teneinde een reactie (re) ter plaatse te krijgen voordat de aftocht (A) van de inbrekers, zodat deze gevat kunnen worden. Nog efficiënter is een oplossing die de reactie ter plaatse brengt alvorens inbrekers de beoogde goederen kunnen verzamelen. Hier is dus een grote rol weggelegd voor de buitenbeveiliging of terreinbeveiliging.

     Indien men snel wilt reageren, dan dient de oplossing per definitie snel te alarmeren. Het is bekend voor het aanvaardbaar inkorten van de reactietijd niets kan ondernomen worden zonder dat hiervoor een aanzienlijk budget uit te geven aan statische bewaking. Echter, door het verschuiven van de detectiegordel naar de uiterste limieten van de eigendom kan dit doel wel bereikt worden binnen een aanvaardbaar budget.

     Een gelaagde beveiliging bestaande uit een eerstelijns terreinbeveiliging aangevuld met een tweedelijns gebouwbeveiliging kan er dus eenvoudigweg voor instaan dat inbrekers vrijwel steeds zonder buit moeten vertrekken of gevat zullen worden indien de tweedelijns beveiliging mechanisch sterk genoeg is om weerstand te bieden voor eenzelfde periode als de aanrijtijd die de interventiediensten nodig hebben.

     Onze oplossingen voor uw terreinbeveiliging


     Het toepassen van buitenbeveiliging, terreinbeveiliging, is dus met andere woorden het vervroegen van het moment waarop de reactie ter plaatse aanwezig is ter voorkoming van een grote inbraakschade.

     Uiteraard zijn er ook tal van risico's waarbij de goederen niet in een gebouw staan, maar gewoon op het terrein zelf. Ook voor de beveiliging van deze objecten zal een goede terreinbeveiliging bestaan uit het toepassen van diezelfde wetten van de beveiliging. In dergelijke gevallen zal de toepasbare oplossing ook zijn steentje moet bijdragen op het vlak van de ontrading tot het inbreken als het vertragen van de inbraakpoging zelf. Dit om tijdswinst te maken met als doel de interventiediensten tijdig ter plaatse te krijgen.

     Voor uw terreinbeveiliging zijn verschillende oplossingen mogelijk:
      • een schrikdraad beveiligingssysteem (SBS), dat middels het aanbrengen van een stroomvoerende detectiegordijn rondom uw terrein een afschrikwekkende detectiegordel aanbrengt met zeer hoge effectiviteit, werkend op vlak van ontrading, tijdsvertraging, actieve reactie en snelle detectie,
      • een camera bewakingssysteem (CBS), perfect als aanvulling op een schrikdraad beveiligingssysteem om de geconstateerde alarmmeldingen ook tot een snelle reactie ter plaatse te laten leiden. De toepassing van thermische camera's met intelligente detectie en beeldverwerking via een meldkamer behoren hier ook tot de mogelijkheden, maar werken enkel op vlak van detectie en reactie, zonder actief bij te dragen aan het weren van potentiële inbrekers,
      • actief infrarood detectie,
      • hekwerkdetectie middels vibratietechnieken,
      • gronddetectie systemen,
      • radardetectie.


      • Zoals u opmerkt, terreinbeveiliging is een specialiteit waarbij enkel buitengewone resultaten kunnen geboekt worden door het inschakelen van experten met veel ervaring binnen hun vakgebied. Wij hebben meer dan 25 jaar ervaring in huis als het gaat over de beveiliging van risico-objecten en buitenterreinen.

       Treed in de actie! Vul onderstaand formulier in en wij zorgen ervoor dat u meerwaarde zal genieten bij ons advies over terreinbeveiliging.


       [gravityform id="6" title="false" description="false"]
Reactie plaatsen